Over de Realo Schatting®

Krijg een schatting

De Realo Schatting is de schatting van de verwachte verkoopprijs van een pand en wordt berekend voor meer dan 5 miljoen panden. De Realo Schatting is het resultaat van een formule die gebruik maakt van miljoenen publiek beschikbare datapunten en informatie ingediend door gebruikers. De schatting is een startpunt voor de bepaling van de vraagprijs van een woning en dus geen officiële taxatie.

Een Realo schatting kan je aanvragen op deze link

Meer informatie over het Realo schattingsverslag vind je hier

Wat is de Realo Schatting®?

De Realo Schatting® is de verwachte verkoopprijs voor een gemiddeld pand in een bepaalde buurt en met bepaalde eigenschappen (perceelgrootte, aantal slaapkamers en badkamers,...). Het is een startpunt voor de bepaling van de verkoopprijs van een pand en dus geen officiële taxatie. De Realo Schatting® houdt geen rekening met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom raden we toekomstige verkopers aan om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter. Toekomstige kopers of huurders raden we dan weer aan om zelf een bezoekje te brengen aan het pand en zo de eventuele afwijking tussen de Realo Schatting® en de verkoop- of huurprijs beter te begrijpen.

Hoe accuraat is de Realo Schatting®?

Gemiddeld is het verschil tussen een Realo Schatting en de vraagprijs 8.92%.

De nauwkeurigheid van de Realo Schatting hangt af van de hoeveelheid datapunten die we voor elk pand beschikbaar hebben. Hoe meer informatie we hebben over een pand, hoe nauwkeuriger onze schatting. Om nauwkeurigere schattingen mogelijk te maken, kunnen eigenaars van woningen zelf hun woninginformatie aanpassen op Realo.

Hier is een overzicht van de gemiddelde foutenmarge per regio:

 • Antwerpen: 8.18%
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 10.93%
 • Henegouwen: 9.15%
 • Limburg: 8.00%
 • Luik: 10.02%
 • Luxemburg: 10.96%
 • Namen: 8.63%
 • Oost-Vlaanderen: 9.26%
 • Vlaams-Brabant: 6.59%
 • Waals-Brabant: 9.27%
 • West-Vlaanderen: 7.13%

Hoe wordt de Realo Schatting® berekend?

Om de Realo Schatting ® te berekenen, heeft Realo een complex systeem uitgewerkt dat gebruik maakt van openbaar beschikbare informatie over huizen (en hun buurt) en extra informatie die door de eigenaar of makelaar meegedeeld worden.

De schatting is gebaseerd op drie soorten variabelen:

 • Informatie over het pand zelf, zoals de bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers en badkamers, het bouw- en renovatiejaar, het EPC en de aanwezigheid van een zwembad of sauna.
 • Informatie over de buurt, zoals de gemiddelde verkoopprijs, de ligging en de prijs per vierkante meter bouwgrond.
 • Informatie die Realo zelf berekent, zoals de M-score (mobiliteitscore) met de afstand van het pand tot de autostrade, scholen, openbaar vervoer, enz.

Voor sommige woningen is het verschil tussen de Realo Schattingen en de vraagprijs groter. Hiervoor zijn verschillende, mogelijke redenen:

 • de woning moet nog gerenoveerd worden
 • de woning is juist gerenoveerd en/of is luxueuzer afgewerkt dan een gemiddelde renovatie
 • de woning is atypisch in de buurt
 • er zijn geen voldoende relevante datapunten in de buurt
 • de woning heeft speciale karakteristieken, bijvoorbeeld unieke architecturale kwaliteiten

De Realo Schatting® van uw woning verfijnen

Hoe meer informatie we hebben over een pand, hoe preciezer de Realo Schatting ervan zal zijn. Daarom moedigen we eigenaars aan om meer informatie te geven over hun pand door het op Realo te claimen en details in te voeren zoals het aantal badkamers en slaapkamers, de bewoonbare oppervlakte en het bouwjaar. De invloed van de toegevoegde informatie is afhankelijk van het gewicht dat elke variabele heeft in de berekening van de Realo Schatting.

Lees hier hoe u de schatting van uw huis kan verfijnen.

Het kan meerdere uren duren voor uw aanpassingen impact hebben op de Realo Schatting. De impact van de informatie die u toevoegt hangt af van de specifieke variabelen en hun gewicht in de formule om de Realo Schatting te berekenen.

Hoe kunnen makelaars de Realo Schatting® gebruiken?

Makelaars krijgen soms vragen van kopers of verkopers over de Realo Schatting. Makelaars die de Realo Schatting kennen, kunnen de sterktes en zwaktes van de schatting duiden om hun expertise extra in de verf zetten.

Dagelijks bezoeken duizenden mensen Realo. De meerderheid van de bezoekers begrijpt dat de Realo Schatting een eerste indicatie is van de waarde van een woning. Niettemin dringen sommige kopers of verkopers aan om de Realo Schatting te gebruiken als effectieve verkoopprijs.

Meer uitleg over de Realo Schatting is dan cruciaal. Makelaars begeleiden permanent kopers en verkopers doorheen de belangrijkste aankoop van hun leven, en die ervaring helpt om ook de Realo Schatting uit te leggen. Gewapend met informatie over zowel de formule als de nauwkeurigheid van de Realo Schatting, kan een makelaar illustreren dat de Realo Schatting een goed startpunt is maar nooit als enige bron mag gebruikt worden om een verkoopprijs te bepalen.

Proactief zijn werkt! Als een koper geïnteresseerd is in een woning, helpt het de Realo Schatting op voorhand te bekijken en te anticiperen op mogelijke vragen die de koper kan stellen. Kopers en verkopers die op de hoogte zijn van de Realo Schatting, staan vaak verder in hun zoektocht naar een woning of een makelaar.

Krijg hier een schatting